husejernes.dk

SÅDAN GIVER IKEA DINE PRODUKTER NÆVN: DET ER ET OVERRASKENDE BRILLANT NAVNESYSTEM

Har du nogensinde spekuleret på, hvilken strategi der bedst hjælper en berømt brandvirksomhed med at nå ud til forbrugerne?

Der er mange rigtige svar, men et af dem er at skabe en, der er helt personlig til dig . Der er meget at lære af kendte mærker som IKEA om produktbrandingstrategi og rebranding af produkter. Hvordan IKEA navngiver sine produkter er genialt.

IKEA-produkter skiller sig ud med deres skæve mærkenavne:

 • Docksta-bord
 • Ektorp sofa
 • Poäng lænestol
 • Kallax reoler
 • Billy reol

Hvert navn hæver den opfattede værdi af objekt, og signalerer, at det har en særlig plads i dit hjem.

Så, hvad er IKEAs produktbrandingstrategi og produktnavnesystem?

IKEAs navnesystem blev skabt af Ingvar Kamprad, virksomhedens grundlægger. Kamprad kæmpede med ordblindhed, og han havde problemer med at huske rækkefølgen af tallene i varekoder. Så han byttede tallene ud med navne. Dette gjorde det nemmere for ham at huske hvert enkelt element, og som et resultat lavede han færre fejl, når han udfyldte formularer.

Navnesystemet er genialt i sin enkelhed og skalerbarhed. Hvert produkt er opkaldt efter svenske byer og landsbyer, mennesker og andre anvendelige svenske ord.

Systemet er endnu sejere end blot at tildele tilfældige svenske ord til produkter. Hver kategori af produkter tildeles en bestemt type navn. For eksempel er udendørsmøbler opkaldt efter skandinaviske øer:

 • Äpplarö er havemøbler af træ
 • Solleron er udendørs sofaer
 • Mastholmen er udendørs sofaborde

For at forenkle sit lager og branding bruger IKEA det samme produktnavn for hvert af sine produkter på alle dets markeder. En Fartyg loftlampe er en Fartyg, uanset hvor du køber den.

Anne Quito nedbryder navnesystemet:

 • Badeværelsesartikler : Navne på svenske søer og vandområder
 • Lintøj: Blomster og planter
 • Soveværelses- og stuemøbler: norske steder
 • Bogreoler: Professioner og skandinaviske drengenavne
 • Skåle og vaser: Svenske stednavne, adjektiver, krydderier, urter, frugter og bær
 • Æsker, billeder og vægdekorationer: Svenske slangudtryk og svenske stednavne
 • Børneprodukter: Pattedyr, f irds, adjektiver
 • Skriveborde og stole: skandinaviske drengenavne
 • Stof og gardiner: skandinaviske pigenavne
 • Udendørs møbler: Skandinaviske øer
 • Køkkentilbehør: Fisk, svampe og adjektiver
 • Belysning: Måleenheder, årstider, måneder, dage, forsendelses- og nautiske termer, svenske stednavne
 • Tæpper: danske stednavne
 • Sofaer, stole og spisestuesæt: Svenske stednavne

Systemet hjælper IKEA med at navngive nye produkter hurtigt og effektivt, men IKEA begrænser sig ikke af systemet. De vil bryde deres egne regler, når det giver mening. For eksempel er Billy reolen, IKEAs #1 sælgende produkt, opkaldt efter en medarbejder, Billy Likjedhal. Nogle produkter har funktionelle navne, fordi de fungerer bedre:

 • Sladda-cyklen oversættes til “skride” på svensk.
 • Krossa-krydderimøllen betyder at knuse eller male.

Så hvilken strategi hjælper bedst en berømt brandvirksomhed med at nå ud til forbrugerne? IKEA – med over 12.000 produkter – har skabt et genialt navnesystem. Navnene er skæve og indtagende, og de løfter status for hvert produkt. Navnesystemet er effektivt og skalerbart, hvilket er afgørende for et globalt brand, der navngiver tusindvis af unikke produkter.

Fremad: rebranding af produkter og mere
Hvad gør du tror du det perfekte navnesystem til dit brand er? Overvejer du at lave en produktbrandingstrategi eller vil du arbejde på at rebrande dine produkter? Aftal et opkald med os for at få vores ekspertrådgivning om den bedste produktbrandingstrategi!

En ærlig anmeldelse af Ikea Ektorp sofaen efter 3 år

Vi har haft vores Ikea Ektorp sofa i mere end 3 år nu. Her er en ærlig anmeldelse, hvad vi elsker ved den, nogle af ulemperne og flere tips til, hvordan du kan nyde din egen Ikea Ektorp sofa!

Hvorfor vi foretog vores forskning
Da vi oprindeligt var på udkig efter en ny sofa, shoppede Dean og jeg en del rundt. Sandt nok er det ikke rigtig normalt for os (uden for indkøb af hvidevarer). Vi flyver lidt forbi vores buksesæde, impulskøbere. Men en sofa er noget af et stort køb, så vi ville bestemt ikke tage fejl. Mens vi undersøgte sofaer, besøgte vi alle møbeludstillingslokaler i nærheden af vores hjem. På date-aftener sad vi på sofa efter sofa. Vi lænede os tilbage, som om vi så en film, og sad oprejst, som om vi læste en bog. Vi ville mærke alle stofferne og læse plejeinstruktionerne.

Dean ønskede virkelig en dejlig, voksen sofa. Måske noget i læder. Overraskende nok ønskede jeg ikke at bruge mange penge (jeg plejer at være brugeren i vores hus). Og vi havde lige tilfældigvis en hvalp i huset. Så læder ville ikke fungere. Vi var begge enige om, at en sektion ville være bedst til at erstatte de 2 mindre, to-personers sofaer, vi havde på det tidspunkt. Jeg lænede mig mod Ikea Ektorp sofaen i det meste af shoppingen, men Dean var ikke overbevist med det samme.

4 ulemper ved Ikea Ektorp sofaen

1. Det er lidt til den lille side
Med det mener jeg, at ryggen er ret lav. Men for os er det okay. Vi er på den korte side – 5′ 1″ og 5′ 7,5″ og synes, det er behageligt. Jeg kunne ærligt talt ikke fortælle dig, om du er høj eller lav eller lille eller større, om det er en god sofa for dig. Jeg anbefaler, at du går ind i Ikea og sætter dig på en for at se selv.

2. Den kommer fladpakket
Bogstaveligt talt. Sofaen kom i kasser og skulle samles. Jeg grinede højt, da den blev leveret. Jeg kunne ikke tro, at Ikea rent faktisk fandt ud af en måde at få en sofa i en kasse! Fordi vi købte sektionen, kom den i dobbelt så mange kasser og den almindelige sofa (som vi også købte brugt senere til vores kælder-alrum).

3. Puderne bliver bøjet ud af form
Fordi de er skum, har sofaens puder en tendens til nemt at blive bøjet ud af form. Som om de danner en kurve efter at have siddet på dem et stykke tid. Men det løses nemt ved at vende puderne rundt eller bytte deres positioner – især på sektionen.

4. Stoffet MIGHT pillen
Vi har hørt, at nogle mennesker fandt, at det grå slipcover var pillet (fik små kugler af fnug og fnug). Helt ærligt, vi havde ikke det problem før for ganske nylig – og kun MEGET mindre. Som næppe mærkbar. En nem løsning på det ville være at anskaffe en af disse sweatere og bruge den efter behov.

5 fordele ved Ikea Ektorp sofaen
1. Prisen
Lige meget om du køber Ikea Ektorp sofaen, sektionen eller lænestolene, så er prisen fremragende. Dean og jeg talte om at have store børn/teenagere (ikke mere spild af brækket eller sippee-kopper) og at være langt op i vores voksenliv (ikke mere tilfældige, uoverensstemmende møbler). Og vi tænkte, at det måske var en rigtig dejlig, dyrere sofa, vi ville have. Men i sidste ende er det meget vigtigere for os at skabe en afslappet stemning i vores hus end “voksne” møbler. Vi ønskede ikke, at vores børn eller vores gæster skulle føle, at de ville ødelægge noget bare ved at sidde på det. For mig betød en dyr sofa, at jeg ville svæve og bekymre mig mere end nødvendigt.

2. Hynderne er løse
Med det mener jeg bare, at de ikke er fastgjort til sofaen. Hvilket betyder, at de kan vendes rundt for at forlænge sofaens levetid. Hvilket er en meget god ting! Og nej, puderne glider ikke rundt eller falder af. De passer rigtig godt til sofaen, i modsætning til nogle andre løse pude sofaer, vi har ejet!

3. Overtræksovertræk kan udskiftes
Overtræksovertræk er uden tvivl min absolutte yndlingsdel af Ikea Ektorp-serien. Sandt nok var jeg blevet forelsket i hvide sofaer, da vi shoppede efter en sofa. Men jeg var samtidig bange for dem! Jeg regnede med, at med Ektorp, hvis vi prøvede dem og ikke kunne lide dem, kunne jeg bare købe nye slipcovers. Hvilket er, hvad der faktisk skete.

Efter et par uger kunne jeg ikke håndtere den måde, hvorpå kanterne på de hvide slipcovers blev grynede af fingeraftryk. Så efter et par måneder købte vi Nordvalla Grey slipcovers. Og vi er ved at tage endnu en farve på bare for sjov (du vil snart se hvilken!). Selv med den oprindelige pris på sektionen og to ekstra slipcovers – har vi stadig brugt mindre, end vi ville have brugt på en sektion fra andre steder!

4. Undertræksbetrækkene kan vaskes
Fordi Ektorp er skridsikkert, er hele sofaen stort set vaskbar. Jeg mener, omslagene dækker det hele. Så de kan pletrenses eller vaskes grundigt. Sandt nok, selv med denne funktion, gør jeg rent mere, end jeg rent faktisk kører dem alle gennem vaskemaskinen. Men det er afslappende at vide, at muligheden er der. Husk blot at følge vaskeanvisningen til netop dit betræk (de forskellige stoffer har forskellige instruktioner).

5. Formen passer ind i mange indretningsstile
Mens nogle har sagt, at den traditionelle rullede armform er negativ, er jeg uenig. Det passer måske ikke til en moderne stemning, sandt. Men det passer helt sikkert ind i stilarter som bondegård, traditionel, preppy, vintage, country, cottage, eklektisk og shabby chic.

Tips til at nyde din Ikea Ektorp sofa

 • Rotér og vend dine puder regelmæssigt for at bevare deres form og minimere slid.
 • Køb Ikeas fjerpuder og dine yndlingsbetræk til brug som indretning og til at støtte dig op til længere slapper.
 • Vælg en farve, du kan leve med. Men selvom du ombestemmer dig, er det dyreste udskiftningsdæksel kun 199 CAD, så det kan ændres senere.
 • Hvis du har sektionen, så sørg for, at dine vaskemaskiner nemt kan klare noget så stort. I vores gamle hus, da jeg vaskede de hvide overtræk, knækkede jeg faktisk vaskemaskinen, fordi den ikke var stor nok til det store sektionsbetræk. Tag dækslerne til vaskeriet, hvis dine hjemmemaskiner ikke har stor kapacitet.

Så efter alle fordele og ulemper elsker vi virkelig vores Ikea Ektorp Sectional. Vi købte endda Ektorp tre-personers sofa brugt til vores kælder for et par år siden. Og vi nød også to Ikea Ektorp stole i over to år i vores stue. (Vi skifter dem ud, fordi vi gerne vil have lidt mindre stole ved pejsen.)